Απαντήσεις σε ερωτήσεις σας περί επιστήμης, αθεϊσμού, εχθρών, αγάπης κλπ.

http://cominghomeorthodoxy.wordpress.com

COMING HOME – ORTHODOXY

Απαντήσεις σε ερωτήσεις σας

περί επιστήμης, αθεϊσμού, εχθρών, αγάπης κλπ.

╰⊰¸¸.•¨*

Ερώτηση: Mε αφορμή τον θάνατο του διάσημου Stephen Hawking ενός από τα μεγαλύτερα μυαλά της σύγχρονης εποχής μας που από όσα λέγεται υπήρξε άθεος θα ήθελα να ρωτήσω, τι γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις; Κάποιος άθεος που ποτέ του δεν υπήρξε Ορθόδοξος πού πηγαίνει μετά θάνατον; Είχατε πει πως κολάζεται (μετά θάνατον) όποιος εγκαταλείψει την Ορθοδοξία. Όμως ο Stephen Hawking δεν ήταν ποτέ Ορθόδοξος δεν μπορούσε να εγκαταλείψει κάτι που ποτέ δεν είχε (την Ορθοδοξία). Άρα ανήκει στην κατηγορία των μη Ορθόδοξων που θα κριθούνε από τα έργα τους;

Απάντηση:

Δεν ξέρουμε που θα πάει ο Stephen Hawking μετά θάνατον.

Θα κριθεί με τον νόμο της συνειδήσεως όπως λέει η Αγία Γραφή στην προς Ρωμαίους Επιστολή:

Ρωμ. 2, 14: “Ὅταν γὰρ ἔθνη τὰ μὴ νόμον ἔχοντα φύσει τὰ τοῦ νόμου ποιῇ, οὗτοι νόμον μὴ ἔχοντες ἑαυτοῖς εἰσι νόμος”.

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ:
Ρωμ. 2, 14: “Οταν λοιπόν εθνικοί και ειδωλολάτραι, που δεν έχουν λάβει τον γραπτόν Νομον του Θεού, πράττουν δε από έμφυτον ηθικήν παρόρμησιν όσα λέγει ο Νομος, αυτοί καίτοι δεν έχουν νόμον είναι οι ίδιοι δια τον ευατόν των νόμος (επειδή έχουν οδηγόν την συνείδησίν των)”.

╰⊰¸¸.•¨*

Ερώτηση: Συγκρούεται η επιστήμη με την πίστη; Τι απαντάμε ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί όταν κάποιοι λένε ότι η πλειοψηφία των επιστημόνων είναι άθεοι ή άθρησκοι και το χρησιμοποιούν ως παράδειγμα αυτό για να υπερασπιστούν τα πιστεύω τους (ή καλύτερα την έλλειψη πιστεύω στην περίπτωση των άθεων);

Απάντηση:

Δεν συγκρούεται καθόλου η επιστήμη με την πίστη. Και απόδειξη του ότι δεν συγκρούεται η Χριστιανική Πίστη με την επιστήμη είναι ότι πάρα πολλοί μεγάλοι επιστήμονες, κάτοχοι βραβείων Nobel ή άλλων επιστημονικών διακρίσεων δεν έπαυαν να είναι συνειδητοί Χριστιανοί. Πίστευαν δηλαδή στη Χριστιανική Πίστη.

Βεβαίως και υπάρχουν περιπτώσεις επιστημόνων οι οποίοι ήταν άπιστοι. Αλλά στην περίπτωση των πιστών επιστημόνων έχουμε την απόδειξη ότι η πίστη, η Χριστιανική Πίστη, δεν συγκρούεται με την επιστήμη, ενώ στην περίπτωση των άλλων εμείς οι Χριστιανοί υποστηρίζουμε —και αυτό θεμελιώνεται και στα γραπτά τους και στη ζωή τους— ότι η απιστία τους σχετίζεται με την ηθική (εσωτερική) τους ζωή και όχι με τις επιστημονικές κατακτήσεις τους.

Όπως έλεγε ο Gottfried Leibniz: “Αν η γεωμετρία είχε νά κάνει και με την ηθική, θα υπήρχαν πάρα πολλοί που θα αμφισβητούσαν τα συμπεράσματά της”.

Στους απίστους λοιπόν επιστήμονες δεν απέδειξε η επιστήμη τους, ότι δεν υπάρχει Θεός ή δεν υπάρχει ψυχή ή δεν γίνονται θαύματα. Είναι η προσωπική τους ζωή —η άσχημη ηθικά— η οποία τους κάνει νά απορρίπτουν τή Χριστιανική Πίστη, διότι είναι έλεγχος γι᾽ αυτούς.

╰⊰¸¸.•¨*

Ερώτηση: Θα ήθελα πολύ την συμβουλή σας επάνω σε ένα θέμα που εδώ και χρόνια αντιμετωπίζω με έναν κατά σάρκα αδελφό μου (άσχετος από χριστιανικά βιώματα και εκκλησιαστική ζωή) που χωρίς εύλογη αιτία με αντιμετωπίζει από αδιάφορα μέχρι και εμφανή εμπάθεια και παρότι τον επισκέπτομαι κατά καιρούς ποτέ δεν ανταποδίδει τις επισκέψεις μου ούτε φυσικά ανταποκρίνεται στην όποια φιλική μου διάθεση. Ποια πρέπει να είναι η στάση μου απέναντί του προκειμένου να μην επιβαρύνω σε ενοχές την ψυχή μου;

Απάντηση:

Εσύ να συνεχίσεις να του δείχνεις αγάπη κι από κει και πέρα δεν έχεις ευθήνη απέναντι στο Θεό αν αυτος δεν ανταποκρίνεται. Έχε τον στην προσευχή σου δείχνοντάς του αγάπη και κάποια στιγμή θα μαλακώσει με τη βοήθεια του Θεού. Αν κάποια στιγμή της ζωής του βρεθεί σε δυσκολία τουλάχιστον θα ξερει οτι “ο αδελφός μου ειναι εδω δίπλα μου”.

Επίσης, εσύ να είσαι κοντά στη Θεία Εξομολόγηση σε έναν καλό Πνευματικό Πατέρα. Και όταν ο αδελφος σου βρεθεί στην ανάγκη της βοήθειάς σου συμβούλεψέ τον ανάλογα και προσπάθησε να τον οδηγήσεις και αυτόν στον Πνευματικό σου Πατέρα, στη Θεία Εξομολόγηση.

Μπορεί τώρα να είναι μακρυά από την Εκκλησία αλλά ο Θεός αγάπαει και τον αδελφό σου και κάποια στιγμή θα τον οδηγήσει στη Θεία Εξομολόγηση και στην πνευματική ζωή. Δεν ξερεις πότε θα γίνει αυτό. Μπορει να γίνει μετά απο 10 χρόνια.

╰⊰¸¸.•¨*

Ερώτηση: Μια έρευνα ανέδειξε ως τους πιο έξυπνους ανθρώπους τους άθεους και τους Εβραίους. Ισχύει;

Απάντηση:

Το λέει και το Ευαγγέλιο ότι σε πρακτικά ζητήματα είναι οι: Οι σοφοί του αιώνος τούτου.

╰⊰¸¸.•¨*

Ερώτηση: Γιατί τα πρώτα χρόνια του Χριστιανισμού γίνονταν περισσότερα θαύματα από ότι σήμερα;

Απάντηση:

Κατά τήν περίοδο της στερεώσης της Εκκλησίας στούς Αποστολικούς χρόνους τα θαύματα ήταν περισσότερα γιατί οι Απόστολοι και οι Επίσκοποι είχαν να ξερριζώσουν μία λανθασμένη πίστη αιώνων από τις καρδιές των ανθρώπων και να τους κάνουν να πιστέψουν στον αληθινό Θεό. Στην εποχή μας, δεν χρειάζονται αυτά τα πολλά και μεγάλα θαύματα γιατί ζούμε το θαύμα της ύπαρξης της Εκκλησίας παρά τους μεγάλους διωγμούς πού έχει περάσει και περνάει.

Άβελ-Τάσος Γκιουζέλης

http://gkiouzelis.blogspot.com

Απαντήσεις σε Ερωτήσεις σας

Ρωτήστε οτιδήποτε επιθυμεί η καρδιά σας στο email μου gkiouz.abel@gmail.com ή στην παρακάτω φόρμα:

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s