Απαντήσεις σε ερωτήσεις σας περί Θείας Κοινωνίας, νηστείας, Κυριακής ημέρας, τράπουλας, Θείας Εξομολόγησης, Αποστολικής διαδοχής, Προτεσταντισμού, Ρωμαιοκαθολικισμού, σχισματικών Παλαιοημερολογιτών, Ιερωσύνης κλπ.

http://greekorthodoxweb1.blogspot.com

GREEK ORTHODOX WEB 1

Ορθοδοξία

Απαντήσεις σε ερωτήσεις σας περί Θείας Κοινωνίας, νηστείας, Κυριακής ημέρας, τράπουλας, Θείας Εξομολόγησης, Αποστολικής διαδοχής, Προτεσταντισμού, Ρωμαιοκαθολικισμού, σχισματικών Παλαιοημερολογιτών, Ιερωσύνης κλπ.

* * *

Ερώτηση: Γιατί όταν επιθυμούσαν κάποιοι Έλληνες να συναντήσουν τον Ιησού, ο Κύριος μας είπε στον Φίλιππο και στον Ανδρέα – “ἐλήλυθεν ἡ ὥρα ἵνα δοξασθῇ ὁ υἱὸς τοῦ ἀνθρώπου”; Οταν λέει το ευαγγέλιο οτι “ίνα προσκυνήσωσιν εν τη εορτή”, εννοεί για την εορτή του Εβραικού-Ιουδαικού Πάσχα; Οι Αρχαίοι Ελληνες, απ΄ότι γνωρίζω, προσκυνούσαν και λάτρευαν το Δωδεκάθεο και τον Δία. Υποθέτω το ίδιο και για τους Ελληνες που ζούσαν στην εποχή του Ιησού.

Απάντηση:

Ο δοξασμός, τον οποίοι εννοεί ο Χριστός, δεν είναι οι Έλληνες, αλλά τα επικείμενα πάθη Του (“δόξασόν Με (Πάτερ)”). Καί ήταν εορτή του Πάσχα και υπήρχαν και Έλληνες προσήλυτοι στον Ιουδαϊσμό.

<>

Ερώτηση: Αυτά που είπαν οι Κολλυβάδες Πατέρες ισχύουν στη σημερινή εποχή; Δηλαδή πρέπει οπωσδήποτε αυτοί οι οποίοι ήρθαν στην εκκλησία χωρίς να λάβουν άφεση αμαρτιών, να αποχωρήσουνε στο τέλος του πρώτου μέρους της θείας λειτουργίας; Αυτή η αυστηρότητα εφαρμόζεται σήμερα στην Ορθόδοξη Εκκλησία;

Απάντηση:

Για την άξια συμμετοχή (κατόπιν Εξομολογήσεως) στη Θεία Κοινωνία είναι σωστά τα αναφερόμενα. Αλλά και οι μη κοινωνούντες ελκύουν Χάρη από την παρακολούθηση. Δεν είναι κατηχούμενοι και δεν αποχωρούν.

<>

Ερώτηση: Το αντίδωρο είναι μόνο για εκείνους που δεν κοινώνησαν;

Απάντηση:

Το αντίδωρο είναι για όλους.

<>

Ερώτηση: Ας υποθέσουμε ότι δεν έχω πάει στην ενορία μου για περίπου 6 μήνες. Επομένως, δεν έχω εξομολογηθεί ή κοινωνήσει για όλο αυτό το χρονικό διάστημα. Είμαι εκτός εκκλησίας; Εχω δηλαδή αποκοπεί από το σώμα της Εκκλησίας με την απουσία μου;

Απάντηση:

Η ερώτηση είναι ασαφής. ΑΝ δεν πήγες σε άλλη ενορία αυτούς τους 6 μήνες, τότε είσαι λειψός Χριστιανός.

<>

Τα παιχνίδια με τράπουλα είναι αμαρτία ακόμη και όταν παίζεις και χωρίς χρήματα; Τα άλλα επιτραπεζια παιχνίδια εκτός τράπουλας είναι αμαρτία;

Απαντήσεις:

Τα επιτραπέζια παιχνίδια δεν ειναι αμαρτία. Εκτός κι αν υπάρχουν επιτραπεζια παιχνίδια που έχουν άσχημα πράγματα. Αλλα γενικα δεν ειναι αμαρτία τα επιτραπέζια παιχνίδια.

Μόνο η τράπουλα είναι αμαρτία επειδη τα σύμβολα που έχει πάνω σχετίζονται με μαγεία και είναι σατανικά.

Επίσης, το τάβλι χωρις χρήματα δεν ειναι αμαρτία. Αλλα αυτοί που παίζουν τάβλι με χρηματα τότε είναι αμαρτία γιατι θεωρείται τζόγος.

<>

Σχετικά με την αποχή από κρέας Τετάρτη και Παρασκευή αν δεν τηρηθεί είναι αμαρτία;

Τετάρτη και Παρασκευή νηστεύουμε το κρέας αλλα αν κάποιος είναι άρρωστος και του πει ο γιατρος του οτι δεν μπορει να κανει νηστεία τότε το λέει στον Πνευματικό του και ο Πνευματικός του του δίνει άδεια να μην κάνει νηστεία. Αν κάποιος δεν ειναι αρρωστος και φάει κρέας Τετάρτη ή Παρασκευή είναι αμαρτία και πρέπει να το πει στην εξομολόγηση.

<>

Λέει στην Αγία Γραφή να μην τρώμε χοιρινό;

Μόνο στην Παλαιά Διαθήκη δεν έτρωγαν χοιρινό. Μετά που ήρθε ο Χριστός και τελειοποίησε τον Μωσαϊκό Νόμο δίνοντάς μας την Καινή Διαθήκη ο νόμος αυτός όπως και οι ζωοθυσίες και κάποιοι άλλοι νόμοι καταργήθηκαν. Στην Καινή Διαθήκη επιτρέπεται από το Χριστό να τρώμε χοιρινό και όλα τα κρέατα.

<>

Αν κάποιος δουλεύει ημέρα Κυριακή είναι αμαρτία; Είναι δύσκολο να βρει κάποιος δουλειά και αν απορρίψει και τις δουλειές που του ζητάνε να δουλέψει Κυριακή τι θα κάνει;

Απάντηση:

Αν κάποιος δουλέυει την Κυριακή είναι αμαρτία. Αλλα αν δεν μπορεί να το αποφύγει (π.χ. γιατροί, αστυνομικοί, πυροσβέστες, εστιατορια κλπ.) τότε το λέει στην εξομολόγηση και τα λεφτά που θα πληρωθει την ημέρα της Κυριακής τα δίνει ελεημοσύνη στους φτωχούς π.χ. στο φιλοπτωχο ταμείο που έχουν όλες οι ενορίες. Αυτος που δεν μπορει να αποφυγει το να δουλεψει Κυριακη προσπαθει να πάει για δουλεια μετα της 10.00 ή ζηταει να παει στην απογευματινή βαρδια ωστε να μπορει να παει εκκλησία το πρωί. Επίσης υπάρχουν κάποιες ενορίες που την πρωϊνή Λειτουργία της Κυριακής την κάνουν Σαββατο βράδυ ως αγρυπνία η οποια τελειωνει μετα της 12.00 το βραδυ όπου έχει μπει Κυριακή. Κι έτσι το πρωι ειναι ελευθερος για να παει στην υποχρεωτική εργασία του.

<>

Ερώτηση: Οι Ρωμαιοκαθολικοί και οι Προτεστάντες έχουν Αποστολική διαδοχή;

Απάντηση:

Μας λέει ο π. Επιφάνιος Θεοδωρόπουλος: Έχουν Μηχανική , όχι χαρισματική Αποστολική Διαδοχή. Όταν αποσχίσθηκαν εκείνοι από τη δική μας Εκκλησία συνέχισαν να βάζουν το χέρι επάνω και να κάνουν την ακολουθία την οποία κάνουμε εμείς σήμερα. Αυτή είναι ένα είδος διαδοχής μηχανικής, όχι χαρισματικής· επειδή πιστεύω ότι δεν υπάρχει Χάρι έξω από την Εκκλησία. Δεν μεταδίδεται η Χάρι έξω από την Εκκλησία. Όταν όμως η Εκκλησία δεχθεί έναν από αυτούς, τη μηχανική διαδοχή την κάνει ουσιαστική, χαρισματική. Της δίνει κύρος που δεν υπάρχει.

(Από το βιβλίο: Αρχιμ. Επιφανίου Θεοδωροπούλου, ΓΕΥΣΑΣΘΕ ΚΑΙ ΙΔΕΤΕ, Εκδόσεις Άγιος Ιωάννης Δαμασκηνός, τηλ. 6978461846, Σταμάτα 2017)

<>

Ερώτηση: Οι Ρωμαιοκαθολικοί και οι Προτεστάντες έχουν Ιερωσύνη;

Απάντηση:

Όχι δεν έχουν Ιερωσύνη. Έξω από την Εκκλησία δεν υπάρχει Θεία Χάρη.

<>

Ερώτηση: Οι σχισματικοί Παλαιοημερολογίτες έχουν Ιερωσύνη;

Απάντηση:

Όχι, δεν έχουν Ιερωσύνη οι σχισματικοί Παλαιοημερολογίτες γιατί έξω από την Εκκλησία δεν υπάρχει Ιερωσύνη.

Από του Παλαιοημερολογίτες έχουν Ιερωσύνη μόνο οι Κανονικοί Παλαιοημερολογίτες οι οποίοι έχουν Κοινωνία με το νέο ημερολόγιο. Κανονικοί Παλαιοημερολογίτες είναι οι 19 από τις 20 Μονές του Αγίου Όρους και οι Τοπικές Εκκλησίες της Πολωνίας, Σερβίας, Ιεροσολύμων, Σινά κλπ.

<>

 

http://orthodoxweb.blogspot.com

Email: gkiouz.abel@gmai.com

Ρωτήστε οτιδήποτε επιθυμεί η καρδιά σας…!

 

 

http://orthodoxweb.blogspot.com

ORTHODOX WEB

Email: gkiouz.abel@gmail.com

Ρωτήστε οτιδήποτε επιθυμεί η καρδιά σας…!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s